Archiefbericht Coronacrisis

In dit nieuwsbericht worden de eerder gepubliceerde berichten rondom de Coronacrisis in chronologische volgorde (nieuwste bovenaan) bijgehouden. Het meest actuele nieuwsbericht met betrekking tot de Coronacrisis staat hier.

Update 16 februari 2022
“Het land gaat weer open” zoals minister Kuipers tijdens de persconferentie van 15 februari zei. Na bijna twee jaar gaat het zogenaamde ‘slot’ eraf. In het betaald voetbal gaan de stadions zich weer vullen met publiek en gelukkig hebben we ook in het amateurvoetbal met steeds minder maatregelen te maken.

De versoepelingen gaan in stappen, hieronder de relevante zaken voor het voetbal:

Stappenplan:

  1. Tot 25 februari is er voor het betreden van de kantine, de toiletten, de kleedkamer en/of de sporthal nog wel een coronatoegangsbewijs nodig. De daar geldende 1,5 meter, het mondkapje bij rondlopen en een vaste zitplaats komen per 18 februari te vervallen;
  2. Op vrijdag 25 februari nemen we afscheid van de laatste maatregelen. Het coronatoegangsbewijs hoeft dan niet meer getoond te worden bij het betreden van de kantine, de toiletten, de kleedkamer en/of de sporthal. Ook vervallen alle beperkingen op openingstijden

Samen verder: adviezen voor iedereen
Na bijna 2 jaar ervaring met de corona-aanpak, hebben we geleerd hoe moeilijk het is om met maatregelen om te gaan die ons dagelijks leven beperken. En met versoepelingen. Daarom moeten we blijven opletten en elkaar helpen zodat we elkaar niet besmetten. Het virus is er nog steeds. Hou je daardoor nog steeds aan de adviezen die de verspreiding van het virus aantoonbaar beperken. Zoals handen wassen, hoesten en niezen in de elleboog en geen handen schudden. Hopelijk kun je hierop binnen je vereniging aandacht blijven vestigen.

Update 26 januari 2022
Eindelijk mogen we weer! Na twee afgebroken seizoenen kan de competitie weer worden hervat. De competitie is wat ons toch allemaal (1,2 miljoen voetballers maar ook alle vrijwilligers en bezoekers) onderling verbindt.

Wat gaat er vanaf vandaag, 26 januari, veranderen binnen het voetbal?
Iedereen mag weer overdag en ’s avonds binnen en buiten sporten, zonder tijdslimiet.

De volgende regels gelden:

  • Er mogen weer competitiewedstrijden worden gespeeld
  • Publiek is weer toegestaan bij trainingen en wedstrijden tot maximaal 22.00 uur
  • Voor het zaalvoetbal geldt dat er na 22.00 uur nog wel gevoetbald mag worden, maar zonder publiek
  • Sportkantines mogen weer open, tot maximaal 22.00 uur
  • Kleedkamers, toiletten en douches zijn open
  • Er is geen beperking meer in de groepsgrootte bij het (zaal)voetbal
  • Houd je aan de basisregels om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan

Vervolg competitie
Twee seizoenen lang hebben we de competitie niet uitgespeeld en geen promotie/degradatie op basis van een volledig seizoen kunnen toepassen. Het doel voor de KNVB is om dit seizoen wel een eindrangschikking en een promotie/degradatie toe te kunnen passen op basis van sportieve prestaties. Echter het voetbal heeft in de categorie A langere tijd stilgelegen, hierdoor zijn reguliere speeldagen uit de 1ste competitiehelft komen te vervallen. Daarnaast zijn er nog veel teams die nog wedstrijden moeten inhalen uit de 1ste competitiehelft. Er zijn ook nog veel onzekerheden ten aanzien van corona en mogelijke maatregelen die hiermee gepaard gaan. Om voldoende ruimte te hebben om de competities goed uit te spelen en met de mogelijke onzekerheden om te gaan, zien we ons genoodzaakt om de competities in de verschillende categorieën aan te passen. Hieronder vind je een overzicht wat dit voor de verschillende categorieën betekent.

Competitie veld- en zaalvoetbal
Categorie A senioren mannen en vrouwen veldvoetbal (m.u.v. Pure Energie Eredivisie en beloften vrouwen en onder 23 mannen)
We hebben een besluit genomen over het vervolg van de competities in de categorie A senioren veldvoetbal. Er is gekozen voor het scenario om de opzet niet aan te passen en de competities volledig uit te spelen, inclusief de nacompetitie. De herstart is op 5 en 6 februari met een aantal inhaalwedstrijden uit de eerste competitiehelft. Halverwege maart volgt de tweede competitiehelft.

De genomen beslissing ligt in lijn met het besluit voor de overige competities in het amateurvoetbal (categorie B), die na de coronalockdown komend weekend al een herstart maken. Na twee jaar ervaring met corona, is duidelijk dat er altijd onzekerheid is over de toekomstige ontwikkeling hiervan. De zorgen voor het vervolg van het seizoen zijn dus niet weg. Het gekozen scenario is echter positief ingestoken waarbij bewust een risico wordt genomen, net zoals in de andere sectoren in de samenleving gebeurt. Bij nieuwe of onvoorziene ontwikkelingen die het beoogde verloop van de competities in gevaar brengen kan het bestuur alsnog ingrijpen. Het hoofddoel is en blijft om de competitie uit te spelen en de wens is om deze niet te veel op de schop gooien. De afgelopen twee seizoenen zat dat er vanwege corona niet in en dat maakt promotie/degradatie nu extra belangrijk om alle teams weer op het juiste niveau in te kunnen delen.

Risico inperken
Het risico dat wedstrijden niet gespeeld kunnen worden vanwege coronabesmettingen bij teams wordt enigszins ingeperkt met een aantal nieuwe regels. Zo mag een team in de categorie A (jeugd en senioren) na overleg met de KNVB maximaal eenmaal uitstel aanvragen vanwege coronabesmettingen. Een eventuele tweede aanvraag tot uitstel vanwege corona wordt door de KNVB beoordeeld en mag het verloop van de competitie niet schaden. Voor de laatste vier speelronden is het niet mogelijk om uitstel te krijgen.

Voor een midweekse wedstrijd dient de thuisspelende vereniging zorg te dragen voor een goedgekeurd speelveld. Als er geen lichtinstallatie is terwijl dat wel noodzakelijk is om te kunnen voetballen, dan dient te worden uitgeweken naar een andere locatie, bijvoorbeeld een naburige vereniging of het terrein van de tegenstander (mits akkoord van de KNVB). Als een grasveld niet bespeelbaar is dan moet op een kunstgrasveld worden gevoetbald als de club daarover beschikt. De wedstrijd dient gespeeld te worden op of voor de door de KNVB aangegeven datum.

Categorie B veldvoetbal
Alle categorieën in het veldvoetbal (senioren, junioren en pupillen) gaan aankomend weekend 29/30 januari starten met het reguliere programma. De speeldagenkalender blijft voor deze categorie ongewijzigd.

De wedstrijden die bij de pupillen eerder gespeeld hadden moeten worden in de 3de fase komen te vervallen. Inhaalwedstrijden voor de junioren en de senioren worden zoveel mogelijk gepland in inhaalweekenden om zoveel mogelijk de competities uit te spelen.

Publiek bij wedstrijden
Het publiek is weer welkom bij de wedstrijden en trainingen. Voor het zaalvoetbal moet publiek boven de 18 jaar een geldig coronatoegangsbewijs laten zien. Daarnaast geldt voor zowel het veld- als het zaalvoetbal dat het publiek 1,5 meter afstand moet houden en bij het verplaatsen in de kantine of de sporthal een mondkapje op hebben. Het publiek dient uiterlijk om 22.00 uur de sportaccommodatie te hebben verlaten.

Sportkantines
Voor en na de wedstrijden is het weer mogelijk om elkaar te ontmoeten en een drankje te drinken in de kantine. Hiervoor gelden wel weer de inmiddels bekende regels:

  • 1,5 meter afstand
  • Kantines moeten uiterlijk om 22.00 uur sluiten
  • Iedereen vanaf 18 jaar dient een coronatoegangsbewijs met identificatiebewijs te laten zien
  • Een vaste zitplaats is verplicht
  • Bij het verplaatsen in de kantine is een mondkapje verplicht
  • Kantinemedewerkers dienen ook een mondkapje te dragen
  • Bij een afhaal mogelijkheid vervalt de plicht voor het coronatoegangsbewijs en het mondkapje

Coronatoegangsbewijs
Een coronatoegangsbewijs is verplicht voor sporters en publiek van 18 jaar en ouder:

  • In de sporthal voor het zaalvoetbal, zowel voor het trainen als voor wedstrijden
  • In de kleedkamers, toiletten en de kantine

Er is een uitzondering voor mensen die functioneel aanwezig moeten zijn, op het veld of in de sporthal, en voor vrijwilligers. Zij hoeven geen CTB te tonen. Denk hierbij aan trainers, coaches, leiders, onderhoudsprofessionals, alle vrijwilligers.

Mondkapjes
Mondkapjes zijn verplicht voor sporters vanaf 13 jaar op:

  • Binnensportlocaties, behalve tijdens het sporten
  • Binnenfaciliteiten zoals kleedkamers en de kantine

Update 14 januari 2022
We zien het voor iedereen opengooien van de sportbeoefening als een terechte beslissing van het nieuwe kabinet. Eindelijk kan iedereen weer trainen en onderlinge wedstrijden spelen, zowel op het veld als in de zaal, en zonder avondklok.

Het kabinet ziet nu echt in dat sport van essentieel belang is voor een gezonde samenleving. En helemaal in de strijd tegen corona waarbij sporten en bewegen aantoonbaar preventief werkt tegen een ernstig ziekteverloop bij besmetting én actief bijdraagt aan het voorkomen van mentale problematiek.

Wat zijn de nieuwe regels?
Vanaf 15 januari is het weer voor iedereen mogelijk om te trainen en het spelen van onderlinge wedstrijden op de club, op het veld én in de zaal, zonder beperkingen in groepsgrootte of tijdstip.

  • Kantine mag niet open, wel kan weer het consumptie-afhaalloket worden gehanteerd. Mensen van 13 jaar en ouder moeten daarbij wel een mondkapje dragen.
  • Kleedkamers mogen open, op vertoon van een coronatoegangsbewijs (CTB) door sporters van 18 jaar en ouder. Daarnaast dient in de kleedkamer een mondkapje te worden gedragen door sporters van 13 jaar en ouder.
  • Voor de binnensportlocaties (zaalvoetbal) geldt dat een CTB is vereist voor sporters van 18 jaar en ouder.
  • Publiek is niet welkom.

Vervolg competitie
Dinsdag 25 januari is er weer een nieuwe persconferentie met hopelijk verdergaande versoepelingen. Voor het vervolg van de competitie zet de KNVB nu in op het weekend van 29 en 30 januari. Dit betekent dat alle competitie- en bekerwedstrijden tot en met 28 januari vervallen*. Na de persconferentie van de 25e hoopt de KNVB meer duidelijkheid over het verloop van de competitie te kunnen geven. In de tussentijd worden verschillende scenario’s uitgewerkt die worden besproken met de diverse belangenorganisaties.

*met uitzondering van de eredivisie vrouwen veldvoetbal en eredivisie mannen en vrouwen zaalvoetbal.

Wedstrijdfit
Zoals vermeld zetten we in op een zo snel mogelijke hervatting van de competitie. De afgelopen weken hebben met name de senioren voetballers niet kunnen voetballen. Juist voor deze groep is het raadzaam om zo snel mogelijk weer in actie te komen en zich voor te bereiden op de herstart van de competitie. Organiseer (extra) trainingen, interne partijtjes of toernooien om de voetballers weer (wedstrijd)fit te maken voor het vervolg van het seizoen. Kijk voor meer informatie, inspiratie en ondersteuning op de volgende pagina: https://www.knvb.nl/nieuws/amateurvoetbal/competitiezaken/65747/bereid-je-voor-op-de-competitie

Verantwoordelijkheid
Als laatste willen we benadrukken dat het omikron virus, de heersende variant op dit moment, zeer besmettelijk is. Dit is ook te zien aan de vele besmettingen die dagelijks erbij komen. Houd je hierdoor goed aan de basisregels, ook als je gevaccineerd bent.

  • Bij klachten blijf je thuis en doe je direct een test
  • Houd 1,5 meter afstand
  • Was vaak je handen
  • Hoest en nies in je elleboog
  • Schud geen handen
  • Draag als trainer/coach je mondkapje zoveel mogelijk

De sportsector is blij met de erkenning dat zij als een van de eerste sectoren meer ruimte krijgen. Ook daarom roepen zij iedereen op om in woord en gedrag te laten zien dat wij die verantwoordelijkheid aan kunnen en klaar zijn voor de volgende verruiming, hopelijk het spelen van competitiewedstrijden en het weer openen van de kantines.

Update 18 december 2021
Naar aanleiding van de ingelaste persconferentie van demissionair premier Mark Rutte van zaterdag 18 december jl. willen wij jullie wederom uitgebreid informeren over de specifieke maatregelen voor sport en bewegen. De maatregelen zijn reeds per direct ingegaan en lopen in ieder geval tot en met vrijdag 14 januari 2022. De ontwikkelingen rondom de omikronvariant zijn voor de rijksoverheid aanleiding geweest tot extra maatregelen.

De maatregelen op een rij
Algemeen geldt dat binnensportlocaties gesloten zijn. Buitensportlocaties mogen open zijn tussen 05:00 en 17:00 uur.

Sporten op sportlocaties buiten tussen 05:00 en 17:00 uur

  • Volwassenen vanaf 18 jaar: sporten toegestaan met max 2 personen op 1,5 meter afstand exclusief instructeur.
  • Meerdere kleine groepjes worden gezien als een groot georganiseerd verband en is niet toegestaan.
    Kinderen tot en met 17 jaar: trainingen, wedstrijden onderling met teams van de eigen club toegestaan. Tijdens het sporten hoeft geen 1,5 meter afstand gehouden te worden.

Wat zijn sportlocaties?

  • Sportlocaties zijn plekken die redelijkerwijs bedoeld zijn om te sporten. Voorbeelden van sportlocaties zijn een sportpark met voetbalvelden, een atletiekbaan, hockeyveld, tennispark ed. Dat geldt niet voor een park of de openbare weg.

Sporten buiten (in de openbare ruimte) is toegestaan

  • Georganiseerd buiten in de openbare ruimte sporten is ook na 17:00 uur toegestaan. U bent dan met maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand exclusief instructeur. U kunt dus bijvoorbeeld samen fietsen, hardlopen, bootcampen of fitnessen in het park.
    Ook hier geldt dat meerdere kleine groepjes worden gezien als een groot georganiseerd verband en is dus niet toegestaan.
  • Kinderen tot en met 17 jaar mogen georganiseerd in groepsverband sporten onder voorwaarden bijvoorbeeld in overleg met de gemeente (zoals op Cruyff- en Krajicek playgrounds).

Publiek

  • Er is geen publiek aanwezig. Dit geldt voor amateursport en professionele sport. Wedstrijden binnen en buiten worden gespeeld zonder publiek. Ook bij trainingen en andere activiteiten is geen publiek. Dit geldt voor professionals en amateurs.

Uitzondering topsport

  • Uitzondering op het sluiten van sportlocaties zijn trainingen en wedstrijden voor topsporters.
  • Onder de categorie profsporters vallen alle deelnemers aan de topcompetities, alle sporters met een NOC*NSF-topsportstatus, alle sporters die een arbeidscontract hebben en/of voor hun inkomen hier afhankelijk van zijn.
  • In overleg met NOC*NSF en de KNVB is een uitzondering gemaakt voor alle topsporters met een status, topsportcompetities en voetballers uit de Eredivisie en eerste divisie. Het gaat om een selecte groep van ongeveer 1000 voetballers en ongeveer 5000 topsporters uit overige sporten.

Sportkantines en kleedkamers

  • Sportkantines en de kleedkamers/douches zijn gesloten.
  • Alleen toiletten mogen toegankelijk blijven op sportlocaties buiten.

Update 13 november 2021
Het aantal besmettingen neemt razendsnel toe. Helaas is de overheid genoodzaakt om wederom heftige maatregelen in te stellen. De samenleving wordt weer hard geraakt en ook het amateurvoetbal.

Vanaf zaterdag 13 november 18.00 uur gelden de volgende regels:

  • Alle amateurs, senioren en jeugdspelers kunnen blijven voetballen, dit verandert niet. Dat is belangrijk want sporten heeft een positieve invloed op de gezondheid en weerstand;
    Publiek is helaas niet meer welkom. Hierbij geldt een uitzondering voor alle personen die functioneel noodzakelijk zijn voor de wedstrijden, zoals scheidsrechters, trainers, coaches, leiders, onderhoudsprofessionals, vrijwilligers en strikt noodzakelijke rij-ouders;
  • In de kantine is een CTB voor alle personen van 18 jaar en ouder verplicht;
  • In de kantine zijn vaste zitplaatsen verplicht;
  • Het afhalen van eten/drinken bij een afhaalpunt (binnen in de kantine) mag zonder CTB maar met mondkapje;
  • De kantine moet uiterlijk om 20.00 uur sluiten.

Deze regels blijven voorlopig tot 4 december 2021 van kracht.

Als gevolg van van deze aangepaste Corona-maatregelen is de toegang tot het terras van de kantine en de openbare binnenruimtes (kantine, kleedlokalen en toiletten) van onze accommodatie alleen nog mogelijk met een geldig Coronatoegangsbewijs (CTB d.m.v. QR-code) en legitimatie. Hierdoor vervallen de in de kantine aangebrachte gescheiden gedeeltes en de mogelijkheid om eten en drank af te halen!

De kantine is enkel nog via de achteringang toegankelijk, waar tevens de controle op het CTB zal plaatsvinden.

Update 27 juni 2021
Na de aangekondigde versoepelingen per 26 juni 2021 zijn dit de meest in het oog springende maatregelen voor het voetbal:

Trainen en spelen van wedstrijden
Alle voetballers mogen volledig trainen én wedstrijden spelen tegen teams van andere verenigingen.

Publiek
Het is toegestaan publiek toe te laten op de accommodatie. Er geldt geen maximumaantal personen, uitgangspunt is dat er 1,5 meter afstand gehouden wordt. Reserveren is niet nodig, triage (gezondheidscheck) en placering blijven wel van kracht. Amateurverenigingen kunnen in overleg met hun lokale overheid afspraken maken over Testen voor Toegang om zo meer publiek toe te laten.

Horeca/ kantine
Horeca, en dus ook sportkantines, mogen tot middernacht open. Er geldt geen maximumaantal personen, uitgangspunt is dat er 1,5 meter afstand gehouden wordt. Reserveren is niet nodig, triage (gezondheidscheck) en placering blijven wel van kracht.

Kleed- en doucheruimtes
Deze mogen sinds zaterdag 5 juni weer gebruikt worden. Heb je deze nog niet gebruikt, dan ligt legionella op de loer. Het is dan ook belangrijk een aantal zaken in acht te nemen voordat er weer veilig gedoucht kan worden.

Update 18 november 2020: Aangepaste maatregelen
Het kabinet heeft dinsdagavond 17 november nieuwe maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Deze maatregelen gaan in vanaf donderdag 19 november. Voor het voetbal betekent dit op hoofdlijnen:

  • Wedstrijden van alle amateurcompetities zijn tot nader order niet toegestaan.
  • Seniorenteams mogen alleen trainen in groepen van vier personen en met onderling 1,5 meter afstand.
  • Voor jeugdteams geldt geen beperking in de groepsgrootte en de onderlinge afstand tijdens de training. Zij mogen onderling trainingswedstrijdjes spelen bij de eigen vereniging.
  • Geen publiek toegestaan op de sportaccommodatie.
  • Sportkantines, kleed- en doucheruimtes blijven gesloten.

Buiten deze maatregelen blijven de basisafspraken natuurlijk van kracht, waaronder:

  • Houd 1,5 meter afstand.
  • Heb je klachten of ben je ziek: blijf thuis.
  • Heeft iemand in je huishouden klachten of koorts: blijf thuis.
  • Je MOET in quarantaine (10 dagen thuis blijven) als:
    1. Je een Coronatest hebt ondergaan en/of je positief getest bent. Dus ook als je in afwachting bent van de uitslag van de test.
    2. Iemand in je huishouden positief is getest, of als je nauw contact hebt gehad met een besmette patiënt.
    3. Je in een land/gebied bent geweest dat is aangemerkt als COVID-19-risicogebied, waarvoor een oranje reisadvies geldt.

Update 13 november 2020: Competities liggen stil
Inmiddels is er door de KNVB medegedeeld dat alle amateurcompetities stil liggen tot in ieder geval medio januari 2021. De KNVB werkt momenteel aan het zogenaamde “Plan B” waarin een aantal scenario’s worden uitgewerkt om competitievoetbal weer mogelijk te maken zodra de situatie dit toelaat. Download hier het document “Plan B: Blijven voetballen in tijden van corona”.

BELANGRIJK: Wees je bewust van een eventuele straf die de KNVB of handhavende instantie oplegt indien je je niet aan de regels houdt. Dit betekent namelijk concreet dat je bewust de volksgezondheid in gevaar brengt. En daar staan hoge straffen op.

Wij verwachten dat de KNVB en/of het NOC*NSF in navolging van de afgekondigde maatregelen spoedig met extra informatie komt. Zodra dit het geval is, zullen wij onze leden, trainers en vrijwilligers verder informeren op deze pagina en via e-mail en WhatsApp.

Update 3 november 2020: Nieuwe maatregelen en bijgewerkte FAQ
Het kabinet heeft dinsdagavond 3 november wederom extra maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Deze extra maatregelen gaan in vanaf woensdag 4 november 22.00 uur en gelden in elk geval voor de komende twee weken. Voor het voetbal betekent dit op hoofdlijnen:

  • Wedstrijden van alle amateurcompetities zijn tot nader order niet toegestaan.
  • Seniorenteams mogen alleen trainen in groepen van twee personen en met onderling 1,5 meter afstand.
  • Voor jeugdteams geldt geen beperking in de groepsgrootte en de onderlinge afstand tijdens de training. Zij mogen onderling trainingswedstrijdjes spelen bij de eigen vereniging.
  • Geen publiek toegestaan op de sportaccommodatie.
  • Sportkantines, kleed- en doucheruimtes blijven gesloten.

Buiten deze maatregelen blijven de basisafspraken natuurlijk van kracht, waaronder:

  • Houd 1,5 meter afstand.
  • Heb je klachten of ben je ziek: blijf thuis.
  • Heeft iemand in je huishouden klachten of koorts: blijf thuis.
  • Je MOET in quarantaine (10 dagen thuis blijven) als:
    1. Je een Coronatest hebt ondergaan en/of je positief getest bent. Dus ook als je in afwachting bent van de uitslag van de test.
    2. Iemand in je huishouden positief is getest, of als je nauw contact hebt gehad met een besmette patiënt.
    3. Je in een land/gebied bent geweest dat is aangemerkt als COVID-19-risicogebied, waarvoor een oranje reisadvies geldt.

Update 13 oktober 2020: Sporten nog slechts beperkt mogelijk
Om groepsvorming en sociale contacten te verminderen en het aantal reisbewegingen te reduceren, zijn vanaf 14 oktober 22:00 uur nieuwe landelijke maatregelen van kracht. Deze zullen in ieder geval minimaal 4 weken van kracht zijn.

  • Alle amateurcompetities worden voor de komende vier weken stilgelegd.
  • Seniorenteams mogen alleen trainen in groepen van vier personen en met onderling 1,5 meter afstand.
  • Voor jeugdteams geldt geen beperking in de groepsgrootte en de onderlinge afstand tijdens de training. Zij mogen onderling trainingswedstrijdjes spelen bij de eigen vereniging.
  • Geen publiek toegestaan op de sportaccommodatie.
  • Sportkantines, kleed- en doucheruimtes blijven gesloten.

Update 28 september 2020: Nieuwe maatregelen
Door de hedenavond aangekondigde maatregelen van de Nederlandse Overheid zijn wij genoodzaakt om m.i.v. dinsdag 29 september de volgende maatregelen door te voeren, in ieder geval voor de komende 3 weken (t/m 20 oktober):

1. De kantine is gesloten.

2. Dit betekent dat wij eenieder verzoeken om na een training of wedstrijd, en na het eventuele douchen en omkleden, het sportcomplex te verlaten.

3. Alle sportwedstrijden worden gespeeld zonder publiek. Ook bij de training mogen mensen niet komen kijken. Dit betekent dus dat er geen bezoekers tot het sportcomplex worden toegelaten. O.a. ouders/verzorgers en supporters zijn dus helaas niet welkom.

EXTRA INFORMATIE
Ik rijd mijn kind (t/m 19 jaar) naar een uitwedstrijden. Ben ik dan een toeschouwer?
Nee. Bij uitwedstrijden van jeugdspelers (t/m 19 jaar) vallen de benodigde chauffeurs onder de teambegeleiding. Zij vallen dus niet onder de regel voor toeschouwers en mogen blijven kijken naar de wedstrijd. Let op: dit geldt alleen voor de chauffeur, dus niet voor bijv. andere familieleden zoals zusjes, broertjes en/of een andere ouder.

Ik rijd mijn kind (t/m 19 jaar) naar een training of thuiswedstrijd. Mag ik blijven kijken?
Nee. Als kinderen sporten op de eigen accommodatie dan vallen de chauffeurs niet onder de teambegeleiding. Zij worden dan als toeschouwer gezien en mogen dus niet blijven kijken naar de training/wedstrijd.

Ik rijd mijn kind (t/m 19 jaar) die scheidsrechter is naar een wedstrijd. Ben ik dan een toeschouwer?
Nee. Ouders van scheidsrechters (t/m 19 jaar) die hun kind naar een wedstrijd rijden zijn noodzakelijk voor de organisatie van wedstrijden en vallen niet onder toeschouwers en mogen dus blijven kijken naar de wedstrijd.

4. Voor ouders/verzorgers betekent dit dat de kinderen zoveel als redelijkerwijs mogelijk bij trainingen en wedstrijden afgezet en opgehaald dienen te worden.

5. Wat dit exact betekent voor wedstrijden (denk aan bijv. vervoer), met name voor jeugdteams, weten wij nu nog niet. Jullie zullen hierover via de trainers verder worden geïnformeerd.

Wij rekenen wederom op jullie medewerking en wij realiseren ons terdege wat dit van jullie vraagt, net als in jullie werk-, school en/of privé-omgeving.
De afgekondigde maatregelen zijn erop gericht om de kans op grote drukte en het aantal sociale contactmomenten tussen mensen te beperken, zonder de samenleving en de economie op slot te doen. Alleen met z’n allen krijgen wij het Corona-virus onder controle.

Hou de komende dagen en weken deze pagina en onze Social Media kanalen in de gaten voor updates.

Ook op de website van de KNVB is er een pagina met veelgestelde vragen: https://www.knvb.nl/nieuws/amateurvoetbal/uitgelicht/59625/veelgestelde-vragen-over-het-coronavirus-en-voetbal

Met sportieve groet,
Het bestuur van Rood Groen LVC’01

#HouVols

Update 25 juni 2020: De bal gaat snel weer rollen
Met de gisterenavond aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen komt de start van het nieuwe voetbalseizoen wederom een flinke stap dichterbij, zowel voor de voetballers als voor bezoekers van de wedstrijden.

Voor het amateurvoetbal betekenen de nieuwe versoepelingen dat het weer bezoekers kan toelaten op de accommodaties. Familie en vrienden kunnen dus weer langs de lijn plaatsnemen mits ze zich houden aan de basisregels. Tevens zijn er nog meer versoepelingen aangekondigd voor het voetbal. Zo mogen de sportkantines definitief vanaf 1 juli weer open. Dit was eerder aangekondigd en zou doorgaan mits een tweede coronagolf zou uitblijven.

We kunnen ons dus weer volwaardig gaan voorbereiden op het nieuwe seizoen!

Update 11 mei 2020: Voetbal komt stap voor stap weer op gang
De ontwikkelingen rondom het coronavirus zijn altijd snel gegaan en gelukkig gaan ze nu ook snel de goede kant op. Waar de jeugd vorige week weer kon gaan voetballen als een voorzichtige eerste stap terug naar wat eerder normaal was, kregen we afgelopen week al te horen dat ook voetballers ouder dan 18 jaar vanaf vandaag weer het veld op mogen. Dit uiteraard met daaraan een aantal voorwaarden verbonden die nu door ons worden uitgewerkt.

Een andere belangrijke datum die gisteravond werd genoemd, is 1 september. Als het coronavirus onder controle blijft, kunnen dan de competities weer van start gaan. Ook kan men vanaf 1 september weer in de zaal voetballen. Voorzichtig kunnen we dus gaan vooruitkijken en plannen.

Update 22 april 2020: Jeugd mag weer de voetbalvelden op
Gisterenavond (21 april) heeft het kabinet aangekondigde stappen om de coronapandemie de baas te worden, bieden het eerste lichtpuntje om het amateurvoetbal weer op gang te brengen. In het verlengde van de voorzichtige herstart in het onderwijs, is het voor jeugd vanaf 29 april ook weer toegestaan om georganiseerd en beheersbaar te gaan sporten.

Zo mogen kinderen tot en met 12 jaar (ruim 300.000 KNVB-leden) van de overheid weer voetballen, waarbij ze niet per se de 1,5 meter afstand hoeven aan te houden. Voor jeugd van 13 tot en met 18 jaar (bijna 275.000 KNVB-leden) is dit ook toegestaan mits zij wél op 1,5 meter afstand van elkaar blijven. De verenigingen kunnen onder deskundige begeleiding voetbalactiviteiten voor de jeugd organiseren zoals trainingen en alternatieve voetbalvormen. Competities starten niet voor het najaar en de kantines en kleedkamers blijven voorlopig nog dicht.

Wat dit betekent voor onze jeugdleden, weten we op dit moment nog niet. De regie hiervoor ligt namelijk bij de gemeente, die bepaald onder welke voorwaarden eventuele trainingen mogen plaatsvinden. Zodra we hier meer nieuws over hebben, zullen we dit natuurlijk met jullie delen.

Update 15 april 2020: Financiële gevolgen besluit
Vooralsnog hebben wij een beetje reserve om nog een paar weken het verlies aan inkomsten op te vangen, maar daarbij zijn wij wel afhankelijk van de inkomsten uit contributies. Alleen dan kunnen wij de doorlopende vaste lasten opvangen. Denk alleen al aan de energievoorschotten die we betalen. Deze zijn verlaagd maar die kunnen niet naar nihil. De kosten voor het reguliere veldonderhoud blijven daarnaast ook gewoon doorlopen. De contributie van 2020-2021 begint pas weer in september 2020. We moeten dus ruim 5 maanden (medio maart, begin september) zonder inkomsten zien te overbruggen.

Als vereniging zullen wij ons zo veel mogelijk inspannen om de negatieve financiële gevolgen tot een minimum te beperken. Wij zijn echter genoodzaakt iedereen die zijn/haar contributie nog niet volledig heeft voldaan, vriendelijk doch dringend te verzoeken dit voor 30 april 2020 te doen! De automatische incasso’s lopen natuurlijk gewoon door de komende maanden.

Wij begrijpen dat iedereen heel moeilijke tijden doormaakt, maar we vragen ook begrip voor de situatie van je vereniging. We moeten deze periode zien te overleven.

Update 15 april 2020: Sportieve gevolgen besluit
We zullen ook de start van het nieuwe seizoen ter hand nemen. Ook zullen we nadenken over het eventueel organiseren van activiteiten en samenkomsten in de periode tot aan het begin van het nieuwe seizoen. Of we dit kunnen ontplooien, hangt van overheidsmaatregelen, het onderhoudsschema van onze velden en de temperatuur af.

We gaan er uiteraard van uit dat iedereen begrip heeft voor de huidige situatie en we hopen dat jullie weer met z’n allen volgend seizoen met heel veel enthousiasme naar, en bij onze vereniging komen.

Indien er onverwachts leden zijn die aan het einde van het seizoen willen stoppen of vertrekken, vragen we die leden om contact op te nemen met de trainersstaf van dit seizoen. Rest ons jullie allen veel gezondheid toe te wensen voor.

Update 1 april 2020: Competities amateurvoetbal niet hervat
Op dinsdag 31 maart 2020 heeft het kabinet nieuwe maatregelen aangekondigd om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Naar aanleiding hiervan heeft de KNVB besloten dat de competities van het amateurvoetbal dit seizoen niet meer worden hervat.

Er is tevens besloten dat er voor dit seizoen geen eindstanden komen, en er dus ook geen kampioenen, promovendi en degradanten zijn. Ook worden de bekerkampioenschappen niet meer uitgespeeld. Het volgend seizoen start iedereen in dezelfde klasse als bij de start van het huidige seizoen.